preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 267355
Ovaj mjesec: 2882
Pedagog

RIJEČ PEDAGOGA

Pedagoška služba  djeluje od samih početaka rada škole. Iako sam naziv  radnog  mjesta najčešće vežemo uz muški rod-pedagog, taj su posao kod nas obavljale samo žene-pedagogice ili kako se u novije vrijeme kaže pedagoginje. Naše su pedagoginje, kao i dolje potpisana, svojim radom povezivale, oblikovale i pod zajednički nazivnik stavljale brojne aktivnosti škole.  U narodu bi nas neizostavno svrstali u skupinu  „Katica za sve“. Međutim,  niti jedna nije Katica, već  gospođe Radmila Kubiček , Marica Čučković i sadašnja pedagoginja, a u budućnosti neko novo ime, radile su, rade i radit će na poslovima koji bi se teško opisali na jednoj kartici teksta. U klasifikaciji radnog mjesta našlo bi se tu mnoštvo standardnih poslova poput upisa učenika, planiranja i programiranja,  organiziranje rada u školi, kulturne i javne djelatnost, rada s roditeljima, vođenja pedagoške dokumentacije, organizacije stručnog usavršavanja… Svrha postojanja pedagoške službe u našoj školi određena je i  samom lokacijom prostora u kojem radi pedagoginja. Tik uz zbornicu, u stalnoj interakciji s nastavnicima, zajedno unapređujemo  nastavni proces , razvijamo ideje i zamisli, otklanjamo i rješavamo svakodnevne i one malo dugotrajnije probleme. Posljednjih godina, rad je naročito usmjeren na modernizaciju nastavnog procesa, unaprjeđenje rada, stručno razvojnu djelatnost,  informatizaciju, suradnički i timski pristup izazovima koji se pred nas postavljaju.

 Međutim, kada bi se iz mnoštva raznovrsnih i šarolikih  poslova morao izdvojiti onaj najvažniji onda je to naravno, rad s učenicima.  Obično je pedagoginja prva osoba na koju učenik i roditelj nailazi pri prvom dolasku u našu školu. Pomoć u  prilagodbi i rješavanje  problema učenika vezanih uz nastavu, učenička prava i obveze, svakodnevni su u radu.  Nerijetke su situacije u kojima se od pedagoginje traži  savjet za rješavanje pitanja vezanih uz  poteškoće odrastanja, svakodnevne školske  aktivnosti, slobodno vrijeme  i razne životne nedoumice. Ispunjavanje ovih traženja, pred pedagošku službu stavlja imperativ  suradnje sa svim strukturama škole počevši  od svakoga nastavnika, razrednika, administrativnog osoblja do stručnih suradnika izvan škole. Zajednički nam je cilj stvoriti ugodno školsko okruženje koje će  učenicima pomoći u učenju, stjecanju znanja i odrastanju. Vrata pedagoške službe  u našoj školi uvijek su otvorena za sve  roditelje i  učenike  koji uz  našu pomoć žele  razviti  vjeru u sebe i svoje sposobnosti, aktivno se uključiti u život i rad škole koja će u njihovim  sjećanjima ostati  važan, koristan i lijep dio  odrastanja.

Rad pedagoga zahtjeva brojna znanja i sposobnosti, ali uspjeh i zadovoljstvo u radu sigurno će izostati ako nema osnovnog sastojka – ljubavi prema djeci i poslu koji obavljamo.

 

Tamara Štimac, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 26. 5. 2015. 10:59
 


TražilicaSigurnost u školi


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju