preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 371832
Ovaj mjesec: 2903
Briga o gostu s posebnim potrebama

PROJEKT „BRIGA O GOSTU S POSEBNIM POTREBAMA“

 

Projekt „Briga o gostu s posebnim potrebama“ financiran je sredstvima Ministarstva turizma u okviru javnog poziva „Promocije i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“ šk.god. 2019/2020. Ovim projektom želimo potaknuti senzibilizaciju i edukaciju javnosti, ponajprije u okviru ugostiteljskog sektora spram gostiju s posebnim potrebama.

Cilj projekta je osmisliti priručnik i otvorene obrazovne sadržaje povezane s priručnikom, a koji bi pomogli ugostiteljima u pružanju adekvatne usluge gostima s različitim posebnim potrebama. Time će se postići da se tijekom korištenja ugostiteljske usluge gosti s posebnim potrebama osjećaju dobro, prihvaćeno i da im osoblje pristupa bez straha, zadrške i educirano.

 

Naša škola je nositelj ovog projekta, a partneri su:

Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Kušlanova 59 a

Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“, Zagreb, Nazorova 47

Elektrotehnička škola, Zagreb, Konavoska 2

Kao nastavak projekta nadamo se uvođenju izbornog strukovnog predmeta (modula) koji bi uključivao sadržaje iz ovog područja te uvođenju specijalizacije (na poslovima asistenta za osobe s posebnim potrebama) i daljnji razvoj standarda zanimanja za kvalifikaciju u kojem bi se odredile potrebne kompetencije koje bi radnici u restoranima i ostali radnici u turizmu trebali imati za suvereni rad i pristup osobama s posebnim potrebama.

Projekt traje od siječnja do prosinca 2020. godine.

 

CILJEVI PROJEKTA

•Izrada priručnika ''Briga o gostu s posebnim potrebama'' s posebnim naglaskom na senzibilizaciju, prilagodbu prostora, pristup gostima s različitim vrstama invaliditeta, bonton u postupanju s gostima s posebnim potrebama

•Izrada otvorenih obrazovnih resursa povezanima sa sadržajima priručnika ''Briga o gostu s posebnim potrebama'' (popratne video upute, slikovne upute, primjere iz prakse i sl.)

•Senzibilizacija radnika u turizmu i ugostiteljstvu za potrebe gostiju s invaliditetom

•Senzibilizacija učenika u turizmu i ugostiteljstvu za potrebe gostiju s invaliditetom

•Jačanje kompetencija radnika u turizmu i ugostiteljstvu kao i učenika u tom sektoru za rad s gostima s posebnim potrebama

•Podizanje kvalitete rada s gostima s posebnim potrebama

•Postavljanje temelja za razvoj budućeg standarda zanimanja i kvalifikacija proširenog kompetencijama potrebnih za rad s gostima s posebnim potrebama

•Postavljanje temelja za uvođenje izbornog modula u ugostiteljstvu koji bi uključivao usvajanje dodatnih kompetencija za rad s gostima s invaliditetom svih vrsta te posredno veću konkurentnost novih generacija učenika u sektoru turizma i ugostiteljstva

•Promocija zanimanja iz sektora turizam i ugostiteljstvo u lokalnoj zajednici

 

PROJEKT PREDSTAVLJEN U RADIO EMISIJI NADOM NOŠENI NA RADIJSKOJ POSTAJI RADIO MARIJA

22. studenog 2020. na Radio Mariji emitirana je emisija o projektu Briga o gostu s posebnim potrebama u sklopu kojeg je napravljen Priručnik riga o gostu s invaliditetom kao i otvoreni obrazovni sadržaji. U emisiji su sudjelovali: mr. sc. Đana Baftiri, Maja Postoglu, Katarina Boršić, Marko Baković, Martin Frković i Toni Ganjto.

 

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA ''BRIGA O GOSTU S POSEBNIM POTREBAMA'' NA MEĐUŽUPANIJSKLOM STRUČNOM VIJEĆU 12.11.2020.

12. studenog 2020. održana je prezentacija  za nastavnike na Međužupanijskom stručnom vijeću za u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama za strukovne kvalifikacije u svim obrazovnim sektorima (u županijama: Zagrebačka, Krapinsko-Zagorska, Sisačko-Moslavačka, Varaždinska, Koprivničko-Križevačka, Bjelovarsko-Bilogorska, Međimurska i Grad Zagreb) . Međužupanijskom stručnom vijeću nazočilo je 69 sudionika. Tijekom prezentacije predstavljeni su i Priručnik te otvoreni obrazovni sadržaji koji su besplatno dostupni svima. 

Evaluacija Skupa pokazala je da su nastavnici jako zainteresirani za ovu temu te je smatraju potrebnom za provedbu s učenicima ugostiteljske struke. 

 

ONLINE EDUKACIJA ZA TURISTIČKE DJELATNIKE 29. RUJNA 2020. 

29. rujna 2020. održana je edukacija za turističke djelatnike u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Edukacija je održana putem aplikacije ZOOM i na edukaciji su bili prisutni tursitički djelatnici s različitih radnih mjesta u turizmu. Tako su edukaciji nazočili osobe koje rade kao destination manager, turistički vodiči, voditelji i radnici na recepciji, hotelski manageri, rooms division manageri, voditleji obuke osoblja i dr. Evaluacija edukacije pokazala je da se osobe koje rade u turizmu rijetko osposobljavaju za rad s gostima s invaliditetom, da su im saznanja iz tih područja potrebna i poželjna te da su im ovakve edukacije od velikog značaja za kvalitetnije obavljanje njihovog posla.

 

 

RADIONICE ZA UČENIKE I EVALUACIJA 

Radi evaluacije sadržaja Priručnika i rezultata projekta Briga o gostu s posebnim potrebama općenito, naši su učenici u više manjih grupa prošli edukaciju u kojoj su učili o pravilnoj brizi o gostima s invaliditetom. Pritom su koristili priručnik Briga o gostu s invaliditetom i otvorene obrazovne sadržaje te su nakon provedene edukacije i uvježbavanja praktičnog dijela pristupa prema gostima s invaliditetom, ispunili evaluacijske listiće. Na kraju su se rezultati preliminarnih i završnih evaluacijskih upitnika usporedili i došlo se do pozitivnih i značajnih razlika u njihovom znanju o pravilnom postupanju prema gostima s invaliditetom. 

Ponosni smo na naše nastavnike, ali i učenike koji su radosno i s entuzijazmom zajedno učili, uvježbavali i unaprijeđivali svoje kompetencije.

        

 

DISEMINACIJA PROJEKTA

Dana 11. rujna 2020. u Zaprešiću je naša škola u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zaprešića održala predstavljanje prvog tiskanog izdanja priručnika „Briga o gostima s invaliditetom“.  Priručnik je namijenjen djelatnicima u ugostiteljstvu i turizmu koji žele unaprijediti poslovanje i pravilno pristupiti gostima s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, poremećajem iz spektra autizma,  oštećenjem sluha i vida.

Projekt Briga o gostu s posebnim potrebama financiran je od strane Ministarstva turizma, a nastao je idejom projektnog tima naše škole.  Ravnateljica Baftiri se zahvalila Ministarstvu na potpori kojom nam je omogućena realizacija ovog projekta te što su prepoznali potencijal ovog projekta. Također su na skupu podijeljeni primjerci priručnika ugostiteljima i zainteresiranim sudionicima. 

    

 

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA NA HRT1 

Socijalna pedagoginja Maja Postoglu, jedna od autorica priručnika Briga o gostu s invaliditetom i članica projektnog tima 9. rujna u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorila je o projektu Briga o gostu s posebnim potrebama i Priručniku. Najavila je i predstavljanje tiskanog izdanja Priručnika u Zaprešiću dva dana kasnije.

 

IZRAĐENI LETCI O PROJEKTU

Kako bismo kvalitetnije diseminirali rezultate projekta i projekt u cjelini, tiskani su letci s osnvonim podacima o projektu. Isti će se dijeliti na diseminacijskim aktivnostima koje slijede.

Letak u formatu za ispis moguće je skinuti ovdje.

 

TISKAN PRIRUČNIK ''BRIGA O GOSTU S INVALIDITETOM'' I OBJAVLJENI OTVORENI OBRAZOVNI SADRŽAJI

Nakon predanog rada na Priručniku i snimanju video uputa povezanih s priručnikom, ponosno objavljujemo vijest da je gotovo prvo tiskano izdanje Priručnika ''Briga o gostu s invaliditetom''. Priručnik se potpuno besplatno može skinuti ovdje. Video upute kao otvorene obrazovne sadržaje možete pronaći na ovoj poveznici: https://www.youtube.com/channel/UCQsyqM5nvJpiWKfVkjJwQag/videos, a također im se može pristupiti skeniranjem kodova koji se nalaze na kraju Priručnika.

Zahvaljujemo se gostima koji su sudjelovali u snimanju video uputa!

 

 

DISEMINACIJA PROJEKTA NA SJEDNICI NASTAVNIČKOG VIJEĆA

U kolovozu 2020. održana je prezentacija projekta i njegovih rezultata - Priručnika i videa kao otvorenih obrazovnih sadržaja za nastavnike srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje. 

 

PLAKAT PROJEKTA ''BRIGA O GOSTU S POSEBNIM POTREBAMA''

Projekt ''Briga o gostu s posebnim potrebama'' započeo je u siječnju, pa smo tako radi bolje vidljivosti projekta i diseminacije tijekom razdoblja trajanja projekta napravili plakat koji vam ovim putem s ponosom predstavljamo:

 

TražilicaSigurnost u školi


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju