preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 189393
Ovaj mjesec: 7943
Upute roditeljima

PRAKTIČNA NASTAVA-OBAVIJEST ZA RODITELJE I UČENIKE

        Praktična nastava učenika izvodi  se u  prostorijama naše škole za učenike koji izučavaju zanimanje pomoćni knjigoveža, pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar, dok su ostali učenici uključeni na praktičnu nastavu u :

 • Školi za modu i dizajn
 • Strojarsku tehničku školu Frana Bošnjakovića
 • Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija
 • Zagrebački holding-Podružnica Zrinjevac
 • Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Učeničke domove
 • Domove za starije osobe
 • Dječje vrtiće
 • Restorane
 • Obrtničke radionice...

Praktična nastava se prvenstveno i većim dijelom odvija u Gradu Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji, a iznimno i po isključivom odobrenju ravnateljice u drugim obližnjim županijama. 

PRONALAŽENJE MJESTA PRAKTIČNE NASTAVE I POTPISIVANJE UGOVORA O NAUKOVANJU

Prilikom upisa u Školu, preporučamo roditeljima učenika da pokušaju SAMI pronaći mjesto praktične nastave za svoje dijete.

Ukoliko roditelji pronađu radno mjesto na kojemu će dijete obavljati  praktičnu nastavu,  obavezno trebaju u Školu donijeti podsjetnicu ili ostale  tražene podatke o poslodavcu s kojim Škola i roditelj sklapaju ugovor o naukovanju (adresa, broj telefona, naziv obrta ili poduzeća, ime vlasnika itd.).  Ovi podatci potrebni su nam za provjeru uvjeta radnog mjesta i  pisanja Ugovora o naukovanju, ukoliko traženi uvjeti zadovoljavaju.

Napomena:

- navedeno se ne odnosi na roditelje učenika koji izučavaju zanimanje pomoćni galanterist (s obzirom da su za navedena zanimanja osigurana mjesta prakse u Školi za modu i dizajn)

- učenike strojarskih zanimanja koji obavljaju praksu u Strojarskoj tehničkoj školi F. Bošnjakovića i Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Sv. Duh (u 1.razredu)

- dio učenika koji odlaze na praksu u Zrinjevac i Agronomski fakultet 

- učenike koje Škola odmah upućuje na praktičnu nastavu na raspoloživa mjesta u učeničke domove ili domove za starije osobe                                                                                                                  

Učenici koji izučavaju zanimanje  pomoćni vodoinstalater i pomoćni instalater grijanja i klimatizacije imaju osigurana mjesta praktične nastave u Strojarskoj  tehničkoj školi  F. Bošnjakovića i Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Sv. Duh tijekom 1. razreda, a tijekom 2. i 3. razreda roditelji trebaju pronaći novo mjesto praktične nastave u obrtničkim radionicama, poduzećima i drugo, a uglavnom Škola pronalazi daljnja mjesta praktične nastave. Navedeni roditelji,  trebaju donijeti podsjetnicu ili ostale  tražene podatke o poslodavcu s kojim Škola i roditelj sklapaju ugovor o naukovanju (adresa, broj telefona, naziv obrta ili poduzeća, ime vlasnika itd.).  Ovi podatci potrebni su nam za  provjeru uvjeta radnog mjesta i pisanje novog Ugovora o naukovanju, ukoliko traženi uvjeti zadovoljavaju.                                                                                                                                                                                                                                                     

Ukoliko roditelj nije u mogućnosti pronaći mjesto praktične nastave za svoje dijete, isto će učiniti Škola. Molimo roditelje da samostalno ne kupuju ugovore o naukovanju  jer Škola izrađuje vlastite primjerke ugovora, koje će Vam Vaše dijete donijeti na potpis. Informacije o sklapanju ugovora o naukovanju dobit ćete na prvom roditeljskom sastanku.

SANITARNE ISKAZNICE I PREGLEDI

Za zanimanje pomoćni pekar i pomoćni kuhar i slastičar sanitarne iskaznice je potrebno izraditi na početku školovanja (1. razredi odlaze organizirano) te produživati po isteku krajnjeg roka upisanog na iskaznici, odnosno svakih 6 mjeseci. Učenik sanitarnu iskaznicu treba donijeti razredniku na uvid i radi upisivanja datuma izdavanja u razrednu knjigu, a potom istu učenik odnijeti na radno mjesto praktične nastave.

Upozoravamo roditelje da u slučajevima nevažeće ili neproduljene sanitarne iskaznice neće biti moguće prisustvovati praktičnoj nastavi.

OSIGURANJE UČENIKA

Sukladno odredbama Zakona o zaštiti na radu i Pravilnika o kućnom redu Škole, svi učenici na praktičnoj nastavi moraju nositi propisanu odjeću i obuću ( roditelji učenika 1. r. će dobiti naknadne upute od razrednika). Učenici također trebaju biti obavezno osigurani od posljedice nesretnog slučaja. Nastavničko vijeće je na svojoj sjednici 24. kolovoza 2018. donijelo odluku o odabiru najpovoljnije premije osiguravajućeg društva Croatia osiguranje u iznosu od 20 kn. Navedeni iznos je potrebno donijeti razrednicima zaključno do 17. rujna 2018. jer u suprotnom učenici neće moći pohađati praktičnu nastavu.

PRATITELJ UČENIKA NA PRAKTIČNOJ NASTAVI

Svakom učeniku je iz redova nastavnika ili strukovnih učitelja Škole dodijeljena osoba koja ga prati na praktičnoj nastavi. Pratitelj najmanje jednom mjesečno obilazi učenika na praktičnoj nastavi, a po potrebi i češće te redovito telefonski komunicira s radnim instruktorom.

Napredak učenika pratitelj bilježi u Mapu stručne prakse, koja sadrži:

- osobne podatke učenika

- podatke o radnom mjestu na kojem učenik obavlja praksu

- brojčane i  opisne ocjene pojedinih radnih operacija

- opravdane i neopravdane izostanke

Svaki učenik je upoznat s osobom koja ga prati na praktičnoj nastavi. Predlažemo i roditeljima da se prilikom posjeta Školi upoznaju s njim/njom odnosno da mu se obrate u slučaju bilo kakve potrebe.

 

PROMJENA RADNOG MJESTA PRAKTIČNE NASTAVE

Roditelji koji želi promijeniti radno mjesto prakse trebaju podnijeti pismeni zahtjev za raskid ugovora s obrazloženjem u tajništvu Škole na propisanom obrascu. Promjena prakse bit će dozvoljena samo radi opravdanih razloga. Promjena prakse će biti moguća nakon 1. travnja samo u iznimnim okolnostima.

Napominjemo kako roditelj može podnijeti zahtjev za promjenom mjesta prakse najviše dva puta tijekom cjelokupnog školovanja.

 

DUŽNOSTI RODITELJA I UČENIKA TIJEKOM PRAKTIČNE NASTAVE

Dužnosti roditelja su:

 • nabaviti radno odijelo za učenika prije uključivanja učenika na praktičnu nastavu
 • na vrijeme ishoditi sanitarne iskaznice ukoliko se dijete školuje za zanimanje pomoćni pekar ili pomoćni kuhar i slastičar te svakih 6 mjeseci produže iskaznicu
 • po potrebi telefonski kontaktirati ili otići u radionice gdje učenici pohađaju praksu zbog provjere napredovanja svoga djeteta
 • javljati na vrijeme razloge izostajanja s prakse svoga djeteta i donositi ispričnice u roku 5 dana od dana prestanka bolesti ili drugog opravdanog razloga

 Dužnosti učenika :

 • položiti test zaštite na radu prije uključivanja na praktičnu nastavu
 • obaviti pregled  za sanitarnu iskaznicu (učenici koji izučavaju zanimanje pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni pekar) te obnavljati istu svakih 6 mjeseci
 • redovito pohađati stručnu praksu i javljati razloge izostajanja
 • ispričavati izostanke sa stručne prakse liječničkom ispričnicom u roku 7 dana od dana prestanka bolesti ili drugog opravdanog razloga (Statut Škole)

 

TražilicaO školi

Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Učenička zadruga

Monografija

   


Školski list

 


Vodič za roditelje


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju