preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 267358
Ovaj mjesec: 2885
Upute roditeljima

STRUČNA PRAKSA - OBAVIJEST ZA RODITELJE I UČENIKE

        Stručna praksa učenika izvodi  se u  prostorijama naše škole za učenike koji izučavaju zanimanje pomoćni knjigoveža, pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar, dok su ostali učenici uključeni na stručnu praksu u :

 • Školi za modu i dizajn
 • Strojarsku tehničku školu Frana Bošnjakovića
 • Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija
 • Zagrebački holding-Podružnica Zrinjevac
 • Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Učeničke domove
 • Domove za starije osobe
 • Dječje vrtiće
 • Restorane
 • Obrtničke radionice...

Stručna praksa se prvenstveno i većim dijelom odvija u Gradu Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji, a iznimno i po isključivom odobrenju ravnateljice u drugim obližnjim županijama. 

PRONALAŽENJE MJESTA STRUČNE PRAKSE I POTPISIVANJE UGOVORA O NAUKOVANJU

Prilikom upisa u Školu, preporučamo roditeljima učenika da pokušaju SAMI pronaći mjesto stručne prakse za svoje dijete.

Ukoliko roditelji pronađu radno mjesto na kojemu će dijete obavljati  stručnu praksu,  obavezno trebaju u Školu donijeti podsjetnicu ili ostale  tražene podatke o poslodavcu s kojim Škola i roditelj sklapaju ugovor o naukovanju (adresa, broj telefona, naziv obrta ili poduzeća, ime vlasnika itd.).  Ovi podatci potrebni su nam za provjeru uvjeta radnog mjesta i  pisanja Ugovora o naukovanju, ukoliko traženi uvjeti zadovoljavaju.

Napomena:

- navedeno se ne odnosi na roditelje učenika koji izučavaju zanimanje pomoćni galanterist (s obzirom da su za navedena zanimanja osigurana mjesta prakse u Školi za modu i dizajn)

- učenike strojarskih zanimanja koji obavljaju praksu u Strojarskoj tehničkoj školi F. Bošnjakovića i Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Sv. Duh (u 1.razredu)

- dio učenika koji odlaze na praksu u Zrinjevac i Agronomski fakultet 

- učenike koje Škola odmah upućuje na stručnu praksu na raspoloživa mjesta u učeničke domove ili domove za starije osobe                                                                                                                  

Učenici koji izučavaju zanimanje  pomoćni vodoinstalater i pomoćni instalater grijanja i klimatizacije imaju osigurana mjesta stručne prakse u Strojarskoj  tehničkoj školi  F. Bošnjakovića i Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Sv. Duh tijekom 1. razreda, a tijekom 2. i 3. razreda roditelji trebaju pronaći novo mjesto stručne prakse u obrtničkim radionicama, poduzećima i drugo, a uglavnom Škola pronalazi daljnja mjesta stručne prakse. Navedeni roditelji,  trebaju donijeti podsjetnicu ili ostale  tražene podatke o poslodavcu s kojim Škola i roditelj sklapaju ugovor o naukovanju (adresa, broj telefona, naziv obrta ili poduzeća, ime vlasnika itd.).  Ovi podatci potrebni su nam za  provjeru uvjeta radnog mjesta i pisanje novog Ugovora o naukovanju, ukoliko traženi uvjeti zadovoljavaju.                                                                                                                                                                                                                                                     

Ukoliko roditelj nije u mogućnosti pronaći mjesto stručne prakse za svoje dijete, isto će učiniti Škola. Molimo roditelje da samostalno ne kupuju ugovore o naukovanju  jer Škola izrađuje vlastite primjerke ugovora, koje će Vam Vaše dijete donijeti na potpis. Informacije o sklapanju ugovora o naukovanju dobit ćete na prvom roditeljskom sastanku.

SANITARNE ISKAZNICE I PREGLEDI

Za zanimanje pomoćni pekar i pomoćni kuhar i slastičar sanitarne iskaznice je potrebno izraditi na početku školovanja (1. razredi odlaze organizirano) te produživati po isteku krajnjeg roka upisanog na iskaznici, odnosno svakih 6 mjeseci. Učenik sanitarnu iskaznicu treba donijeti razredniku na uvid i radi upisivanja datuma izdavanja u razrednu knjigu, a potom istu učenik odnijeti na radno mjesto stručne prakse.

Upozoravamo roditelje da u slučajevima nevažeće ili neproduljene sanitarne iskaznice neće biti moguće prisustvovati stručnoj praksi.

OSIGURANJE UČENIKA

Sukladno odredbama Zakona o zaštiti na radu i Pravilnika o kućnom redu Škole, svi učenici na stručnoj praksi moraju nositi propisanu odjeću i obuću ( roditelji učenika 1. r. će dobiti naknadne upute od razrednika). Učenici također trebaju biti obavezno osigurani od posljedice nesretnog slučaja. Nastavničko vijeće je na svojoj sjednici 24. kolovoza 2018. donijelo odluku o odabiru najpovoljnije premije osiguravajućeg društva Croatia osiguranje u iznosu od 20 kn. Navedeni iznos je potrebno donijeti razrednicima zaključno do 17. rujna 2018. jer u suprotnom učenici neće moći pohađati stručnoj praksi.

PRATITELJ UČENIKA NA STRUČNOJ PRAKSI

Svakom učeniku je iz redova nastavnika ili strukovnih učitelja Škole dodijeljena osoba koja ga prati na stručnoj praksi. Pratitelj najmanje jednom mjesečno obilazi učenika na stručnoj praksi, a po potrebi i češće te redovito telefonski komunicira s radnim instruktorom.

Napredak učenika pratitelj bilježi u Mapu stručne prakse, koja sadrži:

- osobne podatke učenika

- podatke o radnom mjestu na kojem učenik obavlja praksu

- brojčane i  opisne ocjene pojedinih radnih operacija

- opravdane i neopravdane izostanke

Svaki učenik je upoznat s osobom koja ga prati na stručnoj praksi. Predlažemo i roditeljima da se prilikom posjeta Školi upoznaju s njim/njom odnosno da mu se obrate u slučaju bilo kakve potrebe.

 

PROMJENA RADNOG MJESTA STRUČNE PRAKSE

Roditelji koji želi promijeniti radno mjesto prakse trebaju podnijeti pismeni zahtjev za raskid ugovora s obrazloženjem u tajništvu Škole na propisanom obrascu. Promjena prakse bit će dozvoljena samo radi opravdanih razloga. Promjena prakse će biti moguća nakon 1. travnja samo u iznimnim okolnostima.

Napominjemo kako roditelj može podnijeti zahtjev za promjenom mjesta prakse najviše dva puta tijekom cjelokupnog školovanja.

 

DUŽNOSTI RODITELJA I UČENIKA TIJEKOM STRUČNE PRAKSE

Dužnosti roditelja su:

 • nabaviti radno odijelo za učenika prije uključivanja učenika na stručnu praksu
 • na vrijeme ishoditi sanitarne iskaznice ukoliko se dijete školuje za zanimanje pomoćni pekar ili pomoćni kuhar i slastičar te svakih 6 mjeseci produže iskaznicu
 • po potrebi telefonski kontaktirati ili otići u radionice gdje učenici pohađaju praksu zbog provjere napredovanja svoga djeteta
 • javljati na vrijeme razloge izostajanja s prakse svoga djeteta i donositi ispričnice u roku 5 dana od dana prestanka bolesti ili drugog opravdanog razloga

 Dužnosti učenika :

 • položiti test zaštite na radu prije uključivanja na stručnu praksu
 • obaviti pregled  za sanitarnu iskaznicu (učenici koji izučavaju zanimanje pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni pekar) te obnavljati istu svakih 6 mjeseci
 • redovito pohađati stručnu praksu i javljati razloge izostajanja
 • ispričavati izostanke sa stručne prakse liječničkom ispričnicom u roku 7 dana od dana prestanka bolesti ili drugog opravdanog razloga (Statut Škole)

 

TražilicaSigurnost u školi


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju