preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 339462
Ovaj mjesec: 1848
Vijesti

PREDSTAVLJANJA PRIRUČNIKA „BRIGA O GOSTU S INVALIDITETOM“ U ZAPREŠIĆU

Dana 11. rujna 2020. u Zaprešiću je naša škola u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zaprešića održala predstavljanje priručnika „Briga o gostima s invaliditetom“.  Priručnik je namijenjen djelatnicima u ugostiteljstvu i turizmu koji žele unaprijediti poslovanje i pravilno pristupiti gostima s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, poremećajem iz spektra autizma,  oštećenjem sluha i vida.

(klikni na opširnije)


Projekt Briga o gostu s posebnim potrebama financiran je od strane Ministarstva turizma, a nastao je idejom projektnog tima naše škole.  Ravnateljica Baftiri se zahvalila Ministarstvu na potpori kojom nam je omogućena realizacija ovog projekta te što su prepoznali potencijal ovog projekta. Također su na skupu podijeljeni primjerci priručnika ugostiteljima i zainteresiranim sudionicima.

 

Ideju za nastanak priručnika je iznjedrio projektni tim naše škole koji intenzivno promišlja što je potrebno osobama s invaliditetom. Ono po čemu je ovaj priručnik specifičan jest to što smo uspjeli spojiti edukacijsku rehabilitaciju i ugostiteljstvo i turizam.  Zajedno sa našim partnerima na projektu osmislili smo priručnik i spojili edukacijsku rehabilitaciju i ugostiteljstvo kao jednu od najbrže rastućih djelatnosti u ekonomskom razvoju RH. 

Osobito smo ponosni na otvorene obrazovne sadržaje i odaziv osoba s invaliditetom. Tijekom snimanja video uradaka smo puno slušali osobe s invaliditetom i doznali jako mnogo o njihovim individualnim potrebama.  Iskustva osoba s invaliditetom su izrazito važna kako bismo razumjeli naše postupke i znali ispravno reagirati u pojedinoj situaciji i usvojili norme ponašanja. 

Ovim priručnikom informiramo poslodavce u turizmu i ugostiteljstvu o pristupu osobama s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, oštećenjem vida i  sluha te poremećajem iz spektra autizma. Gosti s invaliditetom imaju različite specifične potrebe, pa nam je želja da ih ovim priručnikom osvijestimo. Također se nadamo da ćemo pridonijeti promjeni stava prema osobama s invaliditetom te da im ugostiteljski djelatnici ne prilaze sa strahom i zadrškom.  

 

Osim djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu ovaj priručnik je namijenjen učenicima koji se obrazuju u ugostiteljskim zanimanjima te se nadamo da će priručnik postati pomoćno nastavno sredstvo. 

Postoje razmišljanja prema kojima se vjeruje kako je za osobe s invaliditetom jedino važno osigurati pristupačnost ugostiteljskom objektu, no uključivanje gostiju s invaliditetom u ugostiteljske objekte je puno više od toga. Ideja ovog priručnika je doprinijeti razumijevanju problematike osoba s invaliditetom, u prvom redu onih s nevidljivim teškoćama čiji invaliditet nije toliko očit na prvi pogled. Stoga ovaj priručnik educira, informira, ruši barijere , a najvažniji cilj je implementacija sadržaja priručnika u svakodnevnom radu. U tome smislu nadamo se da će ugostiteljski djelatnici prepoznati značaj tema o kojima smo na skupu govorili.

 

Ponosno najavljujemo sljedeći skup naše škole u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba 29. rujna 2020. (ZOOM) na kojem ćemo također predstavljati ovaj priručnik.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ksenija Pinterić   datum: 13. 9. 2020.

Tražilica

Sigurnost u školi


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju