preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 365644
Ovaj mjesec: 1770
Događanja u i izvan knjižnice

MASTERCHEF U GOSTIMA

U četvrtak, 17.3.2016. posjetio nas je poznati kuhar Dino Galvagno koji je doveo svog kolegu Matiju Kruhonju, chefa u Fajn Bistrou. Dino i Matija su naše buduće kuhare uputili u tajne kulinarstva. Kroz divan susret učenici su saznali koje osobine mora imati dobar kuhar, što ih očekuje na budućem poslu, zašto je važno slušati šefa kuhinje i, ono najvažnije, koliko je bitno svoj posao obavljati savjesno i kvalitetno, bilo da ste šef kuhinje bilo da čistite luk ili perete pod. Veliko hvala našim gostima na zanimljivom i srdačnom druženju i razgovoru.

Što o susretu kažu učenici pročitajte OVDJE ili kliknite na "opširnije".


SUSRET S MASTERCHEFOM

Naša knjižničarka nam je omogućila susret s gospodinom Dinom Galvagnom, poznatim kuharom koji je bio žiri u emsiji „MasterChef Hrvatska“. S njim nam je u goste došao i njegov nekadašnji učenik Matija Kruhonja koji je danas glavni šef kuhinje u poznatom zagrebačkom restoranu „Fajn bistro“.

Desetak učenika treće godine u zanimanju pomoćni kuhar i slastičar, i naše profesorice tehnologije zanimanja, Mirjana Trbojević i Senka Poljak, s veseljem se odazvalo susretu. Sa zanimanjem smo slušali g.Dinu dok nam je pričao kako se odlučio za ovo zanimanje, što je sve radio, kako se obrazovao i uporno radio da bi postigao ovo što je danas. Sve što nas je zanimalo mogli smo pitati i na to smo dobili odgovore. Razgovor je bio popraćen fotografijama raznih postupaka pripreme jela, uređenjem kuhinje i slićno. Bilo je jako zanimljivo slušati g.Matiju dok nam je pričao kako je to učiti od najboljih i da ponekad zna biti jako teško raditi u kuhinji.

Posebno nas je oduševilo kad je g.Dino rekao da su u kuhinji svi jednako zaslužni za gotovo jelo, svaka karika u lancu je jednako vrijedna. Bez pomoćnih kuhara koji pripremaju namirnice (peru, gule, režu...) ne bi bilo kvalitetnih jela. Vidjeli smo da nismo bili u pravu kada smo se ponekad ljutili na radne instruktore koji su nas opominjali da svaku stvar pospremimo na svoje mjesto jer je i ovaj poznati, svjetski kuhar naglasio da je to osnovno pravilo svake kuhinje da bi se rad odvijao bez zastoja. Čak nas je naučio da se to na francuskom kaže „mise en place“ (čitaj: mizenplas), a znači „staviti svaku stvar na njezino mjesto“.

Na pitanje koje mu je jelo najdraže odgovorio je da su to pileća jetrica na način kako je to pripremala njegova baka, a mi smo očekivali da je to neki specijalitet. Na kraju nam je zaželio da što prije započnemo raditi, a onim upornijim da nastave školovanje. Zahvalili smo mu se na lijepom druženju, a on je obećao i nove susrete.

 

Robert, Antonio, Andreja i Ivana –

budući pomoćni kuhari i slastičari



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vidović   datum: 6. 9. 2016.

Tražilica



Sigurnost u školi


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi




preskoči na navigaciju